Området

Montalcino, Toscana, Italien


Utanför medeltids-staden Siena sträcker sig de solbadande kullarna som omgärdar Montalcino. Landskapet är så ofattbart vackert att tusentals turister varje dag tar sig mödan att köra runt på de små vägarna som slingrar sig mellan de olika byarna och vingårdarna.

Montalcino

Montalcino är en liten by med ett stort namn. En rad faktorer gör området nordöst om byn idealt för druvodling. Kullarna runt Montalcino får en större mängd sol-ljus under året jämfört med andra områden i Toscana; samtidigt är klimatet stadigt och milt. Frost, som kan vara skadligt för vinrankorna, är sällsynt. Temperaturen stiger och sjunker på ett jämnt sätt genom årstiderna, vilket gynnar vinrankorna.

Vinområdet

Själva vinområdet är en ca 1200 hektar stor fyrkant som börjar på 150 meter höjd längs floderna och sträcker sig upp till 600 meters höjd. Som jämförelse kan det nämnas att Chianti-området är ungefär femton gånger så stort, så det är ett ganska litet område som dessutom är bergigt och inkluderar en del skog. Havet är bara 40 km västerut så friska havsvindar når vinrankorna, vilket ger vinet en mer kraftfull smak. Österut ligger bergskedjan Appenninerna, och inte långt från Montalcino ligger berget Amiata (1700 meter ö.h.) som gör att området är relativt skyddat från häftiga regnfall.

Terroir

Montalcino-området präglas av en kraftigt varierande terroir. Vin-experter har till och med påstått att området är så varierande, trots sin blygsamma storlek, att ytterligare indelningar av området behövs. Har man testat en Brunello ska man alltså inte bli förvånad om smaken skiljer sig från en annan vinproducents Brunello.

Skifferjord, kalksten, lera, och vulkanisk jord kännetecknar Montalcinos utmärkta terroir. Vinrankor som odlas på norra sidan av kullarna tenderar att ge upphov till ett mer aromatiskt vin. På södra sidan av kullarna mognar druvorna snabbare och är mer utsatta för havsvindar och solljus, vilket ger ett mer komplext vin. Vissa vinproducenter har valt att kombinera druvor från båda sidorna av kullarna i sitt vin.

Mer information:

Consorzio Vino Brunello Montalcino