Producenten

Fattoi

Familjen Fattoi med Leonardo Fattoi i spetsen har i generationer ägnat sig åt druvodling och produktion av olivolja på sin vingård utanför byn Montalcino. Fattois erfarenhet kunskap och passion garanterar ett vin av otrolig kvalité.

Historia familjeägda

Brunello di Montalcino har en historia som sträcker sig sekler tillbaka i tiden, men det var inte förrän på 50-talet som vinet blev känt utanför Italien. Det var efter andra världskriget som familjen Fattoi bestämde sig för att bidra till vinets tradition genom att själva producera och buteljera vinet på sin familjeägda gård.

Montalcino-viner

Av de 70 hektar värdefull jord som familjen äger så ägnas sju till att odla brunello-druvor. Olivträd som är hundratals år gamla upptar resten av jorden. Familjen Fattoi producerar tre Montalcino-viner: Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino Riserva, och Rosso di Montalcino. Riservan är en Brunello som lagrats i ett extra år (fem totalt), medan en Rosso behöver bara lagras i ett år.

Ett rikt kunnande

Fattois gård ligger söder om Montalcino, i en av de finaste dalarna i området där floderna Ombrone och Orcia möts. I dagens Italien finns det inte lika många familjedrivna gårdar som förr i tiden, men de som lever kvar gör det tack vare den extrema hänsyn till varje produktionsfas som inte är möjlig på samma sätt vid storskalig produktion. Är man i området och vill besöka gården och vinkällaren är det möjligt: på sin hemsida lovar Leonardo Fattoi entusiastiskt att guida runt eventuella besökare, med möjlighet för smakprov.

Mer information:

Producenten Fattois hemsida