Vinet

Brunello di Montalcino från Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett ansett, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck.


  • Produktnamn: Brunello di Montalcino Fattoi
  • Producent: Fattoi
  • Ursprungsbeteckning: DOCG Brunello di Montalcino
  • Druvsammansättning: 100 % sangiovese
  • Alkoholhalt: 14,50 %
  • Volym (ml): 750 ml
  • Typ av förslutning: Naturkork
  • Artikel nr: 3097 (Systembolaget)
  • Pris: 239 SEK
  • Beställ vinet: http://www.systembolaget.se/3097

Smak

Ursprungstypisk typisk doft med elegant och långvarig smak med mörka körsbär, choklad, fat, kryddor, torkad frukt och tobak balanserade syror och runda söta tanniner. Smaken kan som med alla viner variera en hel del beroende på årgångarna och 2008 anses vara en av de bättre klassiska årgångarna i regionen.

Framställning

Brunello di Montalcino framställs endast med speciell klon på druvan sangiovese, klonen kallas brunello på grund av dess brunaktiga färg. Strikta bestämmelser reglerar vinrankornas placering, och alkoholhalten måste överstiga 12 %. För just detta vin pågår macerationen av druvorna i 18 dagar; sedan ska druvmusten jäsa i temperaturer från 25 till 28 grader. Vinet lagras sedan i minst två år i speciella ek-fat och minst fyra månader i flaska innan försäljning. Total måste fem år förflyta mellan skörden av druvorna och försäljningen av vinet. Vissa producenter föredrar att lagra vinet i traditionella slavoniska ek-fat under hela lagringstiden medan andra buteljerar vinet tidigare. Hela produktionsprocessen måste genomföras i Montalcino. Brunello di Montalcino var det första vinet som fick DOCG status, vilket är den högsta kvalitetsklassen för viner producerade i Italien.

Passande mat

Brunello di Montalcinos komplexa karaktär gör att vinet passar bra till välstrukturerade rätter såsom rött/vilt kött som kan serveras tillsammans med svamp eller tryffel. Har man turen att resa genom Florens-trakten så är en bistecca alla fiorentina ("Florens-stek") något av det godaste man kan avnjuta med detta vin. Även svenska köttbaserade rätter går hand i hand med Brunellon. Om man istället vill åtfölja vinet med ostar ska man välja väl-lagrade och starka oster. Italienska ostar som passar särskilt bra är toskanska get-ostar (pecorino), som skiljer sig för sin skarpa smak; alternativt kan man använda den finaste parmesan-osten, parmigiano reggiano, som lätt går att hitta i de flesta matbutikerna. Det här inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig. Vinet ska serveras i ett stort glas och ha en temperatur på 18-20 grader.